RSS

Chałka migdałowo-cytrynowa

17 Mar

Tak na szybko – przepis bardzo podobny do innych moich drożdżaków , ale smak i zapach  inny 🙂

Sładniki:
     1. Mąka 0,5kg
     2. Jaja 2 szt
     3. Drożdże 10dag
     4. Sól 1 łyżeczka
     5. Cukier 3 łyżki
     6. Olej pół szklanki
     7. Mleko niecała szklanka
     8. Mielone migdały 3/4 szklanki
     9. Starta skórka z jednej sparzonej dużej cytryny
    10. Masło 2 łyżki
    11. Cukier puder z prawdziwą wanilią (albo łyżeczka ekstraktu waniliowego – do dostania np w     Almie)
     12. Cukier do posypania (najlepiej trzcinowy) 
 
Zaczynamy:
Mąka, jaja, cukier  puder z vanilią, 2 łyżki cukru, sól , migdały, startą skórkę cytrynową- wrzucamy do miski 
IMG_0763
 
 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z trzecią łyżką cukru i czekamy aż nabuzują 🙂 dodajemy olej i wlewamy do miski z resztą składników
p4
 
Wyrabiamy ciasto i na chwilę odstawiamy
Po 40min/godzinie – dzielimy na trzy części,
rolujemy na wałki o równiej długości, i pleciemy warkocz 🙂
 
Po około 30 min w ciepłym miejscu  – wyrośnięte wstawiamy do piekarnika około 180 stopni  
 
Na około 30 min  pod koniec (na jakieś 5-8 min przed) malujemy tym razem roztopionym masłem i posypujemy cukrem np trzcinowym
 
1798628_749211535103349_199101557_n
 
Smacznego
E2rd
 
Advertisements
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 17/03/2014 w Przekąski, Słodkości

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: